Vil der findes penge om 50 eller 100 år?
Som det er nu tjener vi penge når vi udfører et arbejde som andre efterspørger og er villige til at betale for. Hvis robotteknologien med tiden vil overtage produktion, forarbejdning og distribution af livsfornødenheder og luksusvarer fx ved gennemteknologiserede landbrug og selvkørende biler og droner, hvilke typer arbejde vil så være tilbage som lønnede jobs?
Omsorg og pleje? Men også her findes der allerede robotteknologiske løsninger.
Hvis der ikke længere, fx om 50 eller 100 år, findes arbejde, findes der derfor måske heller ikke penge eller penge i en anden form. Hvis der ikke længere findes penge, findes der en grund mindre til at slås, begå kriminalitet og gå i krig.
Slut med økonomiske kriser, aktiebobler og økonomisk kriminalitet.
Er det pengeløse samfund, hvis det kommer, mere fredeligt, mindre præget af vold, krig og kriminalitet?
Vi kan ikke vide det.
Men måske vil Marx - ironisk - få ret. Ikke fordi proletarerne tilkæmper sig værdierne, men fordi værdierne (de materielle) i det gennemteknologiserede samfund ikke skabes af mennesker.
Vi kan forestille os selvkonstruerende, selvreparerende, selvlærende computere og robotter delvist sammensmeltede med mennesker.
Vi kan forestille os mennesker, der kun behøver at udtale eller tænke et behov, fx 'jeg er sulten', og straks opfyldes ønsket af computeralgoritmer og sensorer der kender vores behov ud fra kendskab til vores øjeblikkelige fysiske og psykiske tilstand og historik i forening med robotter, der producerer og leverer det ønskede.
Vi kan forestille os jordscannere, der kan opdage nye energireserver (fx olie og kul), vi kan forestille os en erobring af verdensrummet via nye måder at rejse på (fx ved brug af tids- og rumtunneller eller via tanken eller på andre måder).
Vi kan forestille os så meget. Og det kan gå helt anderledes. For der er vist nok en ting der (stadig) står fast: Ingen kender fremtiden, for den eksisterer ikke endnu.
Kommentarer
Send en kommentar