I vestlig skolastisk filosofi i Middelalderen var en væsentlig bestræbelse at søge at forene religion og filosofi.
Siden kom den moderne naturvidenskabelige metode til med afsæt i Francis Bacons ufuldendte Magna Instauratio og Novum Organum.
Spørgsmålet er, om ikke det er muligt at skabe en syntese af alle tre åndsområder med afsæt i spørgsmålene:
Ikke hvordan de forskellige naturlove er og fungerer og kan formuleres (overvejende matematisk), men hvorfor er de som de er, og hvorfor findes der overhovedet - i den udstrækning det er tilfældet - love for stof, rum, tid og bevidsthed, og hvorfor findes der overhovedet stof, rum, tid og bevidsthed?
Der er altså tale om en mulig udvidet åndsretning og syntese med et skift fra hvordan til hvorfor.
Umiddelbart synes der at være to muligheder:
Enten findes der en Gud som har skabt alle (natur)love, eller også findes der ikke en Gud, og alle love er opstået enten tilfældigt eller som konsekvens af endnu ukendte love og forhold i verden generelt.
Hvordan man eventuelt konkret kan komme i gang med denne undersøgelse og mulige syntese kan jeg ikke svare på umiddelbart, men jeg ser et behov for i det mindste at forsøge.
En mulig begyndelse kunne være at gøre dels en antagelse af en Guds eksistens, dels en antagelse af, at der ikke findes en Gud i relation til de her stillede spørgsmål om stof, rum, tid og bevidsthed, og deraf se hvor langt man kan komme et svar under de to antagelser.
Dette til inspiration til dem, der som jeg godt kunne tænke sig at se en tilnærmelse og mulig gensidig befrugtning af væsentlige åndsretninger i den menneskelige kultur.
Kommentarer
Send en kommentar